Talvimestaruuden puolustaminen – Jakso 1

VakioTech harrastaa jokamiehenluokkaa omalla tyylillään. Kun huippuautoja ei saa kisoista, he tekevät tarjouksia työtä vaativista autoista. Ryhmä ajaa runsaasti kansallisia kisoja Pohjanmaalla, mihin tarvitaan autoja ja pelkästään arpaonneen luottamalla kisailut jäisivät haaveeksi. Kovalla työllä autoista tehdään kilpailukykyisiä ja tuntuvat kelpaavan kisojen jälkeen muillekin. Menestystäkin on siunaantunut.
- En itse tykkää ajaa talvella ollenkaan, mutta rouva tykkää. Peten kanssa tehdään talvella tämmöisiä yhteisprojekteja. Tämä Fiat valmistuu meidän tekemänä, toteaa Janne Alasaari.
Petri Kumpula lähtee puolustamaan Talvimestaruuden voittoaan juurikin tuolla tutulla kaavalla valmistuvalla Fiatilla. Kolmanneksi viime vuonna Ylitorniossa sijoittuneet Timo Väisänen ja Emilia Alasaari lähtevät myös kisaamaan omissa luokissaan. Kolmikko tulee ajamaan tälläkin kertaa samalla autolla.

Kuva 1

Parantelun kohde
- Viitisen uutta autoa on tullut tehtyä ja Pete varmaan saman verran. Mutta noita kaatuneita tai muuten vaan raatoja on tullut tekohengitettyä kuntoon aika monta. Yksi auto on periaatteessa haettu romukuormastakin. Eli kaikkea siltä väliltä, listaa Alasaari.
Rakentelun lähtökohdaksi valikoitui tällä kertaa Fiat 133-hytti. Ajatuksena töitä aloitettaessa oli nyt tai ei koskaan, koska korin kunto alkoi heikentyä.
- Tämä hytti on tullut minulle korona-kesänä. Tein yhden Golfin kisakannen ja tämä kori tuli vaihdossa. Meinattiin tätä jo viime vuoden talvimestaruuteen, mutta se katsottiin liian suuritöiseksi siihen aikatilanteeseen, kertaa Alasaari.
- Auton historia on selvillä vuoden 2007 SM-kisoista lähtien. Viimeksi kisoissa se on ollut Härmässä Häjyylyajoissa 2014 eli kymppivuotisia vietetään huilailutauon osalta. Sen tarkemmin en tiedä, kun katsastuskorttikin oli hävinnyt ajan saatossa.
Kuva 2


Mädän poistoa
- Pintapelleiltään kori on kyllä tosi hieno, Ei ole kaadettu koskaan, eikä kovin lommoinenkaan. Ei olisi uskonut kuinka huono tämä aihio voi olla. Kun alkoi repimään niitä silikoonia etutilasta pois, selvisi nopeasti, että tulee pitkiä iltoja.
- Tosi isotöinen on ollut, silikoonilla oli ruostepaikat laiteltu. Todettiin että peltitöitä on tieroos. Oikeestaan yhden pitkän viikonlopun aikana saatiin peltityöt oikein hyvälle mallille. Pappa-luokassa Väisäsen Timon pitäisi tällä ajaa ja hän tuli myös Oulusta viikonlopuksi tänne Härmähän hommiin. Monta laikkaa, pari hitsikonetta ja kolme miestä se vaati.
- Hommaa on kyllä riittänyt tarpeeksi. Samassa ajassa mitä tähän on käytetty, olisi varmasti tehnyt parikin autoa kuntoon. Ajatuksena oli että nyt se on tehtävä, muuten se alkaa olla jo niin huono, että haluaako sitä kukaan enää aloittaa.
Kuva 3

Töitä todellakin on riittänyt, kun kuulostelee Alasaaren luettelemaa listaa välttämättömistä korjaustöistä.
- Periaatteessa siihen jäi vanhaa ulkokuoret ja turvakaaret. Kynnykset, kaikki lattiapellit, etu- ja takapaloseinä, takapyörän kotelot, etupyörän kotelot, runkoaisat, telineet akulle ja bensatankille, niin eihän siihen paljoa jää enää jäljelle, naurahtaa Alasaari.
Kuva 4

Omavaraisesti eteenpäin
- Isännän tallilla tässä pääsasiassa touhutaan ja moottorityöt tehdään täällä. Tuo meidän äijä, Alasaaren Juhani, tekee meille vaihdelaatikot, koneistaa paljon ja häärää muutenkin paljon tässä sivussa. Moottoreiden kanssa tehtyä työtä unohtamatta.
- Porukkaahan tässä hallilla pyörii paljonkin, mutta ne yleensä värkkää omia juttujaan. Sen verran se auttaa, että kisoihin ei tarvitse haeskella huoltomiehiä, niitä löytyy ihan vapaaehtoisesti.

Netissä aina välillä vilahtaa kuvia siitä kuuluisasta moottoripenkistä, missä viilataan hevosia kohdilleen. Alasaari näkee tämän selkeänä etuna.
- Se testipenkki on isännän rakentama ja helpottaa huomattavasti touhuamista. Ei tarvitse mennä mihinkään testatakseen erilaisia asioita. Penkkien välinen vertailu on tietysti turhaa, mutta tuossa itse ainakin tietää mikä on hyvä ja mikä ei.
Vertailupohjaa omassa penkissä löytyy ainakin 250 moottorista eli tietoa on kerääntynyt.
- Kyllä sillä määrällä alkaa olla oikianlaane havainto mikä on hyvä. Välillä on jopa omasta mielestä onnistuttukin, toteaa Alasaari.

Autoa talvikeliin
Mitä autosta ryhdytään muuttamaan rakentaessa kalustoa talvikisoihin?
- Tietysti vaihdelaatikko pitää olla talvelle sopiva ja hyvä moottori. Iskarit ja pohjaanlyöntikumit ja alusta muutenkin pitää saada siihen kuntoon, että lahtöpito ja ajettavuus on kohdillaan. Niitä aletaan hieroa testeissä kohdalleen, kun auto saadaan ajettavaan kuntoon. Yritetään hakea niitä toimivia ratkaisuja.
Kehitystyötä tarvitaan edelleen, sillä aiemmat taidonnäytteet ovat menneet kaupaksi.
- Talvelle on löydetty toimiva resepti, miten näitä autoja pitäisi tehdä. Ihan hyvin on mennyt nämä viime vuosien Talvimestaruuskisat. Ilmeisesti Nivalan ja Ylitornion autot ovat nyt meitä vastassa.

Omalla tyylillä
Kisoista auton saaminen on nykyisin todella hankalaa. Enemmän kuin viisi kisaa vuodessa ajaville tämä on selkeä ongelma. Vakiotech ajaa aktiivisesti mm. Pohjanmaa Cupin (nykyisin Sigges Däck JM Cup) kisoja. Ostotarjouspelissä tiimi toimii omalla tyylillään.
- Monasti tehdään kisoissa valmiiksi rikkinäisistä autoista tarjouksia, koska niistä on yleensä vähemmän lappuja. Suurimmassa osassa tapauksista, kun se moottori käytetään kuitenkin auki, niin se on aivan sama jos jotain vikaa löytyykin. Sen verran hyvät koneistusvehket on itsellä, niin aika paljon pystytään työstämään ja korjaamaan.
Kuva 5 Kuva 6


Jatkamme projektin seurantaa...